Katherine Bott Garden Designer

Home | Design Services | Design Portfolio

Outdoor Rooms

Project 1 Before:

       

ICbefore001.JPG

ICbefore002.JPG

ICbefore003.JPG

The Requirement: Renew the garden, establishing a comfortable area for relaxing and entertaining and including screening at the boundary where necessary.

Project 1 After:            (click each picture to enlarge)

         

ICafter001.JPG

ICafter002.JPG

ICafter004.JPG

ICafter003.JPG

 
The Solution: A usable space: the new outdoor dining area becomes a focal point in the garden, enclosed by raised beds and a simple timber beam.
Overgrown shrubs and old structures have been cleared away, suddenly giving more space in the garden to allow for alternative sitting areas.

At the boundaries a new hedge of western red cedar ensures privacy from neighbouring properties.

Landscaper: Rob Cottrell 07720 449 580
 

Project 2 Before:

       
HJorighouse.JPG
HJorigback.JPG
HJorighedge.JPG

The Requirement: make the garden usable as a space for relaxing and entertaining.  Create planting beds in shallow, rubble-filled topsoil.  Improve the lawn.

Project 2 After:            (click each picture to enlarge)

       
HJafter04.JPG
HJafter02.JPG
HJafter03.JPG
HJafter01.JPG
The Solution: a rectilinear pattern at 45 degrees to the house leads to a central terrace. 

A simple beam extends from the house, linking the shapes in the pattern and giving height to the enclosure.

The pattern is defined by raised beds with walls at sitting height, enclosing the terrace to make an outdoor room.

Climbing plants will eventually cover the beam, giving softness and colour.  The raised beds are filled with new topsoil, creating good planting areas, while the lawn has been excavated and replaced.

Project 3 Before:

       
VSbefore01.JPG
VSbefore02.JPG
VSbefore03.JPG

The Requirement: Create a private hideaway between the walls of the garden and an old air-raid shelter.  Decorate the space with pretty planting including climbing plants and fruit.

Project 3 After:            (click each picture to enlarge)

       
VSafter04.jpg
VSafter03.JPG
VSafter02.JPG
VSafter01.jpg
The Solution: the groundwork sets up planting beds at the edges of the space, and shingle paths through the middle that appear to merge with the beds.

The walls are used to support climbing plants and trained fruit trees such as apples and morello cherry.

The planting brings a succession of colour and texture.  The plants seem to spill out of their beds across the path.

There is enough space in this tiny area to include a bench at one end and a table and chairs at the other, all surrounded by planting.


                                                                                                         return to portfolio home
phone:  07708 321 371  e-mail: info@katherinebott.co.uk
\North Wales and Reading and environs: Gwynedd, Conwy, Berkshire, Oxfordshire